Och så lite historia

All fakta är hämtad från Wikipedia:

Skärtorsdagen är en högtidsdag som infaller torsdagen före påsk (2010 innebär detta den 1 april), dagen före långfredagen. Denna dag firar kristenheten att Jesus instiftade nattvarden. Bakgrunden var att Jesus den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Vissa exegeter menar att han då förklarade symboliken hos ett av bröden och en av bägarna som sin kropp respektive sitt blod.

Namnet kommer av "skära" som förr betydde "rena", vilket syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före deras sista måltid, se fottvagning.

 

Långfredagen firas i kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Firandet av långfredagen började i Jerusalem under 300-talet på initiativ av biskop Kyrillos av Jerusalem. I Norden blev långfredagen helgdag på 1600-talet.

På långfredagen firas ofta korsvägsandakt till minne av Jesu lidande. Gudstjänsten är ofta förlagd till klockan tre på eftermiddagen då det var vid den tidpunkten Jesus dog (den nionde timmen). På kvällen kan gravandakt firas.

I Sverige är långfredagen en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen.

Förr i Sverige skulle långfredagen vara en sorgedag till Jesu minne. Även icke-troende påverkades av detta. Allmän frid skulle råda. Inga onödiga aktiviteter fick utföras. Sveriges Radio spelade psalmer, men inte pop- och rockmusik. Affärer och restauranger hölls stängda och förbud mot allmänna nöjestillställningar rådde fram till 1969. Inte minst för barnen, som förbjöds leka, kunde dagen upplevas som ovanligt lång och tråkig.

Påskafton är i den kristna traditionen en ”tom” dag. Kristus ligger i graven, och lärjungarna sitter inlåsta i rädsla för dem som avrättat honom. Inga gudstjänster firas i kyrkan denna dag. Istället väntar man till påsknatten för att fira Kristi uppståndelse.

Enligt Första Petrusbrevet (3:18-19 och 4:6) nedsteg Kristus till dödsriket för att rädda de rättfärdigas själar och öppna för dem himmelrikets portar. På påskens ikoner ser man Kristus trampa på dödsrikets portar, dess lås är sprängda och Kristus räcker handen åt Adam och Eva, åt kungar och profeter.

Att påskaftonen i Sverige kommit att bli den stora ”firardagen” under påsken kan troligen ses som en parallell till julaftonen. Påskafton förknippas i Sverige ofta med påskägg fyllt med godis/överraskning och påskmat med ägg. I delar av landet tänds även påskeldar.

 

Påskdagen firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse, och infaller på söndagen i påskhelgen. Tre kvinnor kom till Jesus garv för att tvätta och smörja hans kropp, men upptäckte då att hans kropp var borta. Det är först några dagar senare som Jesus verkligen visar sig för lärjungarna.

 

// Allmänbildning på hög nivå (pinsamt när folk inte vet varför olika Svenska högtider firas, men ändå firar dom dem.. Så för er som inte vista varför påsken firades så vet ni nu.. Nu är ni inte pinsamma längre :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0